Voor je een wasdroogcombinatie aanschaft, zul je een aantal afwegingen moeten maken. De positieve en negatieve ervaringen van andere gebruikers kunnen je helpen beslissen of een wasdroogcombinatie al dan niet geschikt is voor jou. Deze ervaringen vind je hieronder:
Gebruikers waren onder andere positief over:
Geen condensbak die je hoeft te legen: Om het water na het wassen af te voeren, sluit je je wasdroogcombinatie aan op de waterafvoer. Condens die uit je kleding komt tijdens het drogen wordt direct afgevoerd via dezelfde waterafvoersilag. Je hoeft hierdoor nooit meer de condensbak te legen.
Geen pluizenfilters schoonmaken: Wasdrogers maken gebruik van een filter voor het opvangen van het stof dat vrijkomt bij het drogen van je wasgoed. Huidige gebruikers vinden het erg fijn dat de meeste pluisjes bij hun wasdroogcombinatie direct werden afgevoerd via de waterafvoer. Er is dus geen pluizenfilter dat je schoon hoeft te maken en dat doet het gebruiksgemak toch wel duidelijk ten goede.
Ruimtebesparend: Een losse wasmachine en droger nemen vrij veel ruimte in beslag. Een wasdroogcombinatie is een wasmachine en droger in één, waardoor je maar één apparaat nodig hebt in plaats van twee. Ideaal voor eenieder die weinig ruimte heeft in huis.
Non- stop was-droogprogramma: Een ander punt waar gebruikers erg positief over waren, was het non-stop was-droogprogramma. Je stopt je kleding ’s morgenvroeg in de machine voor je de deur uit stapt, en wanneer je ’s avonds thuiskomt is je wasgoed gewassen én meteen gedroogd.
Aanschafprijs ligt lager: Tot slot is ook de aanschafprijs een groot voordeel. Een wasdroogcombinatie is namelijk goedkoper dan een wasmachine en droger set. Heb je niet het geld om twee losse apparaten in één keer te kunnen kopen, dan is een wasdroogcombinatie ideaal.
Naast positieve gebruikers, zijn er ook gebruikers die minder te spreken zijn over de wasdroogcombinatie. Ze berichten onder andere over:
Maximale vulgewicht drogen: Het maximale vulgewicht voor drogen ligt altijd lager dan het maximale vulgewicht voor wassen. Hierdoor moet je een deel van je wasgoed uit de trommel halen voor je het droogprogramma kunt starten. Veel gebruikers vinden dit niet fijn.
Apart wassen en drogen: Een ander punt dat gebruikers als vervelend ervaarden is dat je niet tegelijkertijd kunt wassen en drogen. Je hebt natuurlijk maar één apparaat die twee functies vervuld. Wil je tegelijkertijd kunnen wassen en drogen, dan is een wasmachine en droger set waarschijnlijk meer geschikt voor jou.
Energieverbruik: Een wasdroogcombinatie is niet energiezuinig. Een energiebesparende wasdroogcombinatie verbruikt altijd meer water en energie dan een losse droger en wasmachine. Op de korte termijn kan een wasdroogcombinatie dus goedkoper lijken, maar op de lange termijn ben je vrijwel altijd goedkoper uit met twee losse apparaten.
Duurt langer: Een ander punt waar gebruikers ontevreden over zijn is de lange programmaduur. Een wasmachine en droger set wast en droogt je wasgoed in een uur of 3. Een wasdroogcombinatie daarentegen doet er toch al gauw een uur of 4 á 5 over.
Een wasdroogcombinatie kan hartstikke handig zijn. Je bespaart er een hoop ruimte mee en de aanschafprijs ligt lager. Meer over de voordelen lees je hieronder:
Ruimtebesparend: Het grootste voordeel blijft toch wel dat je met een wasdroogcombinatie kunt wassen én drogen. Doordat je maar één apparaat hoeft aan te schaffen in plaats van twee, bespaar je een hoop ruimte.
Non-stop was- droogprogramma: Een nieuwe wasdroogcombinatie beschikt over een zogeheten non-stop was- droogprogramma. Tijdens dit programma wordt je wasgoed gewassen en direct daarna gedroogd. Je hoeft tussendoor je wasgoed dus niet meer vanuit de wasmachine naar de wasdroger te verplaatsen.
Lagere aanschafprijs: Hoewel een wasdroogcombinatie duurder is dan een losse wasmachine, is hij goedkoper dan een wasmachine en wasdroger. Wil je machinaal kunnen wassen en drogen en heb je een kleiner budget, dan is een wasdroogcombinatie wellicht de beste keuze voor jou.
Handige functies: Het verschilt natuurlijk per model, maar veel wasdroogcombinaties beschikken over handige functies. Voorbeelden daarvan zijn de stoomfunctie, de beladingssensor en Add-Wash. Met de stoomfunctie komt je wasgoed minder gekreukt uit de trommel waardoor je minder of zelfs helemaal niet meer hoeft te strijken. Een beladingssensor weegt je wasgoed af, waarna de programmaduur hierop wordt aangepast. De Add-Wash functie zorgt ervoor dat je wasgoed aan de trommel toe kunt voegen tijdens het wassen.
Één afvoer: Een wasdroogcombinatie gebruikt maar één afvoerslag voor het afvoeren van water na het wassen en drogen. Hierdoor gaat het aansluiten nog gemakkelijker
Naast voordelen, kent een wasdroogcombinatie ook een aantal nadelen:
Vulgewicht drogen: Het maximale vulgewicht voor drogen ligt bij een wasdroogcombinatie altijd lager dan het vulgewicht voor wassen. Hierdoor zul je een deel van je wasgoed uit de trommel moeten halen alvorens je het droogprogramma kunt starten.
Minder energiezuinig: Het onzuinige verwarmingselement zorgt ervoor dat een wasdroogcombinatie altijd meer energie verbruikt dan een losse wasmachine en wasdroger. Op de korte termijn is een (energiezuinige) wasdroogcombinatie goedkoper, maar op de lange termijn ben je met een losse wasmachine en droger voordeliger uit. Je verdient de investering vrijwel altijd weer terug.
Het duurt langer voor je wasgoed klaar is: Met een losse wasmachine en droger duurt het ongeveer een uur of drie voor je wasgoed gewassen en gedroogd is. Bij een wasdroogcombinatie zul je iets meer geduld moeten hebben; een volledige cyclus neemt zo’n vier á vijf uur in beslag.
Minder lange levensduur: Een losse wasmachine en droger hebben een langere levensduur dan een was- droog combi. Dat is natuurlijk ook niet zo gek, je wasdroogcombinatie vervuld twee functies in één apparaat.
augustus 15, 2024