Wat is een en hoe werkt een wasdroogcombinatie

Wat is een en hoe werkt een wasdroogcombinatie

Wat is een en hoe werkt een wasdroogcombinatie

Een wasdroogcombinatie combineert wassen en drogen in één apparaat, perfect voor kleine ruimtes. Je bespaart plek en hoeft maar één machine aan te schaffen.

Hoewel je geld bespaart op de aanschaf, verbruikt een wasdroogcombinatie meer energie en water dan aparte was- en droogmachines. Overweeg je behoeften en beschikbare ruimte zorgvuldig.

Wat is een wasdroogcombinatie

Een wasdroogcombinatie is een wasmachine en droger in één. Je kunt er je wasgoed in wassen én drogen. De machine beschikt over losse was- en droogprogramma’s, maar is meestal ook voorzien van een non-stop was- / droogprogramma. Je wasgoed komt dan zowel gewassen als gedroogd uit de machine. Een wasdroogcombinatie komt vooral goed van pas in kleine ruimtes. Je hebt immers maar één apparaat nodig in plaats van twee losse apparaten.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroogcombinatie

Klik en start keuzehulp
1
2
3
4
Jouw wasdroogcombinatie

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroogcombinatie zijn?

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasdroogcombinatie zijn?

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasdroogcombinatie zijn?

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je wassen en drogen

Wasdroogcombinatie keuzehulp

De 3 wasdroogcombinaties die het beste bij jou passen
Inhoudsopgave
Wat is een en hoe werkt een wasdroogcombinatie

Hoe werkt een wasdroogcombinatie

In een was- droogcombine kun je je wasgoed zowel wassen als drogen. Je hoeft je wasgoed dus niet over te plaatsen naar een andere machine voor het te drogen. Als je je was ’s morgens in de machine stopt voor je naar je werk gaat, is je wasgoed klaar om in de kast leggen zodra je ’s avonds thuis komt. Een wasdroogcombinatie droogt je kleding middels een verwarmingselement. Effectief, maar niet efficiënt; het verhitten van dit verwarmingselement kost veel energie.

Daarnaast ligt het vulgewicht voor drogen lager dan het vulgewicht voor wassen. Dit betekent dat je een deel van je wasgoed op zult moeten hangen of in delen moet drogen. Een wasdroogcombinatie komt vooral goed van pas als je weinig ruimte ter beschikking hebt, maar toch machinaal wilt kunnen drogen.

Voor- en nadelen van een wasdroogcombinatie

Een wasdroogcombinatie kent zowel voor- als nadelen. Welke dat zijn lees je hieronder:

Voordelen van een wasdroogcombinatie:

  1. Ruimtebesparend: Het grootste voordeel, en de voornaamste reden waarom mensen een wasdroogcombinatie kopen, is de ruimtebesparing. Je hebt namelijk maar één apparaat nodig voor het wassen en drogen van je kleding, in plaats van twee.

  2. Non-stop programma: Tijdens een zogeheten non-stop programma wordt je wasgoed gewassen én direct daarna gedroogd. Het wassen en drogen gebeurt dus in één handeling. Stop je wasgoed in de machine voor je ’s ochtends de deur uit gaat en geniet als je ’s avonds thuiskomt van schone, droge kleding.

  3. Goedkoper: Een wasdroogcombinatie is vrijwel altijd goedkoper dan een losse wasmachine en droger. Je kunt dus veel geld besparen.

  4. Handige functies: Veel wasdroogcombinaties beschikken over handige extra functies, zoals een beladingssensor, een stoomfunctie of Add-Wash. Beschikt je wasdroogcombinatie over Add-Wash, dan kun je wasgoed aan de trommel toevoegen terwijl de machine al aan het wassen in. Een beladingssensor weegt je wasgoed, waarna de duur van het programma hierop wordt aangepast. Met de stoomfunctie komt je kleding minder gekreukt uit de trommel waardoor je minder hoeft te strijken. Dit zijn enkele voorbeelden van handige functies. Ieder merk en model heeft weer andere programma’s en functies die het doen van de was een stukje gemakkelijker maken.

  5. Één afvoer: Een wasdroogcombinatie gebruikt dezelfde afvoerslag voor wassen als voor drogen. Je hebt dus geen aparte afvoerslag meer nodig voor het droogprogramma waardoor het aansluiten nog gemakkelijker zal gaan.

Nadelen van een wasdroogcombinatie:

  1. Lager vulgewicht voor drogen dan voor wassen: Het vulgewicht voor drogen ligt altijd lager dan het vulgewicht voor wassen. Dit betekent dat je een deel van je wasgoed op moet hangen of in delen moet drogen. Wil je gebruikmaken van het non-stop programma, dan kun je niet gebruikmaken van het maximale vulgewicht voor wassen.

  2. Verbruikt meer energie: Door het onzuinige verwarmingselement verbruikt een (energiezuinige) wasdroogcombinatie altijd meer energie en water dan een losse wasmachine en droger. Een wasdroogcombinatie kan dan wel goedkoper zijn op de korte termijn, maar op de lange termijn ben je vaak voordeliger uit met een losse wasmachine en droger.

  3. Programma’s duren langer: Wil je je wasgoed wassen en drogen in een wasdroogcombinatie, dan gaat daar behoorlijk wat tijd overheen. Een volledige cyclus duurt ongeveer zo’n 4 á 5 uur. Een losse wasmachine en droger is meestal al na een uur of 3 klaar.

  4. Stof wordt niet opgevangen: Bij een losse droger wordt het stof opgevangen, waarna het in een filter terechtkomt. Een wasdroogcombinatie heeft geen filter. Het stof blijft hierdoor achter in het rubberen gedeelte tussen de trommel en de deur. Als je het stof vergeet te verwijderen voor je de volgende lading wasgoed wast, kan dat ervoor zorgen dat je een hele lading wasgoed overnieuw moet gaan wassen.

  5. Kortere levensduur: Een wasdroogcombinatie slijt iets sneller dan een losse wasmachine en droger. Dat is natuurlijk ook niet zo gek, je gebruikt je wasdroogcombinatie twee keer zo veel als je wasmachine.

Wist je dat?
Een wasdroogcombinatie bespaart ruimte en tijd, maar verbruikt meer energie en heeft een lager vulgewicht voor drogen dan wassen.
Wat is een en hoe werkt een wasdroogcombinatie

Losse wasmachine en droger versus een wasdroogcombinatie

Een wasdroogcombinatie, wasmachine en wasdroger hebben ieder hun eigen kenmerken net als voor- en nadelen. Wat het meest geschikt is voor jou, is geheel afhankelijk van je eigen behoeften en voorkeuren. Met een wasdroogcombinatie bespaar je ruimte, je hebt maar één afvoer nodig, je kunt non-stop programma’s draaien en de aanschafprijs ligt lager.

Met twee losse apparaten bespaar je een hoop energie en water waardoor je door op de lange termijn vrijwel altijd goedkoper uit bent. Daarnaast kun je met een losse wasmachine en droger evenveel wassen en drogen (er vanuit gaande dat ze beide eenzelfde vulgewicht hebben). Het wassen en drogen gaat sneller én een losse wasmachine en droger hebben een langere levensduur.

Picture of Jayden Wassink
Jayden Wassink

augustus 15, 2024

Veelgestelde vragen over wat een wasdroogcombinatie is en hoe hij werkt

Hoe werkt een wasdroogcombinatie?
Een wasdroogcombinatie is ideaal als je zo min mogelijk tijd aan het doen van de was wilt besteden. Je kunt in deze machine zowel wassen als drogen, waardoor je je wasgoed niet tussendoor in- en uit de machine hoeft te halen. Voor je ’s ochtends de deur uit stapt zet je de machine aan en zodra je ’s avonds thuis komt is je wasgoed klaar om opgeborgen te worden.
Hoe goed droogt een wasdroogcombinatie?
Het droogprogramma van een wasdroogcombinatie werkt prima. Houd er wel rekening mee dat het drogen een stuk langer duurt: soms tot wel twee keer zo lang in vergelijking met losse drogers.